Sevgililer Günü'nün Tarihçesi

Sevgililer Günü'nün Tarihçesi - Tufanlar Kuyumculuk

Sevgililer Gününün Tarihçesi

 

Her yıl 14 Şubat günü tüm dünyada büyük bir coşku ile kutlanan Sevgililer Günü, sevgililerin birbirlerine hediyeler alıp kartlar gönderdiği romantik bir gün oluncaya kadar tarih boyunca pek çok ilginç süreçten geçmiştir. Antik Yunan’dan Roma’ya, Orta Çağ’dan günümüze kadar pek çok olay, bugün Sevgililer Günü olarak bildiğimiz özel günün temelini oluşturmaktadır. Hatta Sevgililer Günü’nün İngilizce adı olan “Valentine’s Day” bile Aziz Valentine’den gelmektedir. Bütün bu tarihsel süreçleri bilmek, Tufanlar Kuyumculuk Sevgililer Günü Koleksiyonu’ndan sevgiliniz için özel bir ürün seçerken bu önemli günün arka plandaki derin anlamlara hakim olmanızı ve hediyenizi bu itibar ile seçmenize yardımcı olacaktır.

 

Antik Yunan’dan Roma’ya 14 Şubat

 

Antik Yunan’da Gamelyon ayı olarak isimlendirilen ve Ocak ayı ortasında başlayıp Şubat ayı ortasında sona eren zaman dilimi, Zeus ile Hera’nın evliliğine adanmıştır. Antik Roma’da ise 15 Şubat günü, Romalı din adamları tarafından bereket tanrısı Lupercus adına keçi kurban edilerek Lupercalia Günü ismi ile kutlanan özel bir gündü. Lupercus’a kurban kesen din adamları, keçi derisinden kesilen parçaları kafalarının üstüne koyarlar ve sokaklarda dolaşıp gördükleri herkese dokunurlardı. Romalı genç kızlar bu dokunuşun bereket getirip doğurganlıklarını artıracağına inanırdı ve gönüllü olarak sokaklara inip din adamlarının önce kendilerine dokunması için öne çıkarlardı.

 

Lupercalia Günü’nün arefesi olan 14 Şubat’ta ise, genç kızların isimleri küçük kağıtlara yazılır ve bir kap içerisinde toplanırdı. Romalı genç erkekler ise bu kaptan kura çekerek kendilerine çıkan kız ile Lupercalia Günü sonuna kadar çift olarak vakit geçirirlerdi. 15 Şubat’ta genç kızların doğurganlıklarının artması ümidiyle sokaklara çıkıp bereket dokunuşuna koşmaları da bundandır.

 

Miladi 400’lü yılların son çeyreğine doğru dönemin Papası tarafından bu gelenek kaldırılmıştır. Yalnızca içinde azizlerin isimlerinin yazılı olduğu bir kura çekilişi gelenek haline getirilmiştir. 

 

Aziz Valentine’in Günü

 

Aziz Valentine ismine rastlanan ilk resmi kayıt, 1908 tarihli Katolik Ansiklopedisi’nde yer almaktadır. Ansiklopedideki şehitler listesinde 14 Şubat tarihinde dini inancı yüzünden öldürülmüş Valentine isminde bir azizden bahsedilmektedir. Kayıtlara göre 496 yılında Papa Gelasius tarafından 14 Şubat günü, Aziz Valentine’in onuruna kutlama günü ilan edilmiştir. Resmi kayıtlarda Aziz Valentine hakkında aşk ile ilgili hiçbir ize rastlanmamıştır. Aşk kavramı ile Aziz Valentine’in 14 yüzyılda birbiri ile ilişkilendirilmeye başlandığı düşünülmektedir. Buna dair yaygın olarak bilinen ve bazı tarihçiler tarafından yalnızca hikaye olarak görülen iki söylenti vardır. Bu söylentilerden birincisi; Valentine’in idam edileceğini anladıktan sonra tutsak bulunduğu yerdeki bir gardiyanın kız kardeşine bir aşk mektubu göndermesiyle ilgilidir. İkinci söylenti ise; bir dönem Romalı askerlerin evlenmesi yasak olduğu halde Aziz Valentine’in bazı askerleri evlendirdiği ile ilgilidir.

 

14. yüzyıl’da 14 Şubat’a dair bir diğer bulgu ise 1381 yılında kaleme alınmış olan Parlement of Foules isimli bir kitapta yer almaktadır. Kitapta yazılana göre o yıllarda İngiltere ve Fransa’da 14 Şubat günü kuşların çiftleşme günü olarak anılmaktadır. Bu doğa olayına ithafen sevgililer, birbirlerine üzerinde sevgi sözcükleri veya aşk şiirleri yazılı mektuplar veriyorlardı. Bir rivayete göre de bu mektuplarda sevgililer, birbirlerine Valentine olarak hitap ediyorlardı.

 

14.Yüzyılın Kuşları, 21. Yüzyılın Çiftleri

 

Yüzlerce yıldır Şubat ayının ortasında çiftleşerek yeni bir yuva kuran kuşlar gibi, insanlar da çeşitli kartlar, mektuplar ve hediyeler ile sevdiklerine sevgilerini belirtmeyi ve mutlu bir birliktelik kurmayı amaçlamaktadır. Yüzyıllar içinde pek çok şey değişmiş olsa da, sevgililerin birbirlerine hediye verme geleneği günümüzde de devam etmektedir. Hatta dünyada evlilik tekliflerinin en çok yapıldığı gün de 14 Şubat’tır.

 

Alışverişin bile dijital ortama taşındığı bu zamanda, herkes sevdiği için en doğru hediyeyi bulmak amacıyla internette saatler harcıyor. Tufanlar Kuyumculuk Sevgililer Günü Hediye Koleksiyonu’nda bu özel gün için özenle hazırlanmış birbirinden zarif altın ürünler sizleri bekliyor. Bileklikten küpeye, kolyeden yüzüğe kadar her kategoride Sevgililer Günü’ne özel ürünler ile siz de sevdiğinize romantik bir sürpriz yapın.